Jak bojovat proti stárnutí
Volné radikály jsou sloučeniny kyslíku vznikající jako vedlejší produkty buněčného metabolismu organismu. Negativem volných radikálů je napadání cév, tím způsobují hromadění krevních destiček, což může vést k zapříčinění aterosklerózy a koronárních nemocí, napadají buňky mozku a způsobují senilitu, ztrátu paměti, oslabují imunitní systém.
Látky neutralizující účinek volných radikálů se nazývají antioxidanty. Do skupiny antioxidantů patří vitaminy A, C, E, B1, B2, B3, B6, selen, zinek, cystein a koenzym Q10.
Protože neexistuje způsob, jak sledovat aktivitu volných radikálů, ani jak měřit momentální množství antioxidantů v těle, musíme si trvalejší ochranu organismu a pleti zajistit pravidelným příjmem antioxidantů, nejlépe konzumací čerstvého ovoce a zeleniny nebo ve formě potravinových doplňků. Doplňkový přísun vitamínů a stopových prvků vám zajistí, že vaše tělo skutečně dostane to, co potřebuje.
Důležité je také dodržovat následující pravidla
- Nekouřit
- Omezit pití alkoholu
- Nejíst uzeniny, přepalované a žluklé tuky, připálená a stará jídla
- Pohybovat se na čistém vzduchu v nezakouřeném prostředí, bez smogu a exhalátů
- Omezit spotřebu rafinovaných a chemicky konzervovaných potravin
- Vyhýbat se stresům, dlouhodobému slunění a pobytu v soláriích
- Jíst co nejvíce čerstvé potravy obsahující vitamíny, minerály a enzymy – ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy a semínka
- Užívat antioxidanty mezi které patří především vitamíny C, E, beta-karoten, zinek, selen a koenzym Q10
Charakteristika antioxidačních látek:
- Vitamín A (beta-karoten)
- pomáhá zvýšit odolnost tkání proti infekcím, je nezbytný pro tvorbu pigmentu, napomáhá k zachování zdravé pokožky
- Vitamín C
- podporuje tvorbu kolagenu, zvyšuje odolnost vůči infekcím (posiluje účinky leukocytů a zvyšuje tvorbu interferonu, což je protein vylučovaný bílými krvinkami, zabraňující pronikání virových částic do těla), zpomaluje růst zhoubných nádorů, zrychluje hojení ran, zpomaluje tvorbu jedovatého acetaldehydu (vedlejší produkt metabolismu alkoholu
- Vitamín B1 (thiamin)
- podílí se na rozkládání uhlovodíku na cukry, které uvolňují energii potřebnou pro funkci nervové soustavy, svalů, srdce, navozuje stav optimismu, pomáhá odstraňovat deprese, posiluje paměť, stabilizuje chuť k jídlu a podporuje vylučování žaludečních kyselin
- Vitamín B2 (riboflavin)
- hraje životně důležitou roli při tvorbě energie z uhlovodíků (cukrů), bílkovin (proteinů) a tuků (lipidů) v rámci látkové přeměny, spolu s vitamínem A napomáhá udržení zdravé pokožky a dobrého zraku, zlepšuje vstřebávání železa
- Vitamín B3
- ve velmi vysokých dávkách může být vitamín B3 (ve formě kyseliny nikotinové) použit při boji proti vysoké hladině cholesterolu v krvi, tedy ke snížení rizika arteriosklerózy (zbytnění artérií) a trombózy (srážení krve), rozmnožuje krvinky, čehož se využívá při léčbě oběhových potíží. Vysoké dávky by vždy měly být raději předepisovány lékařem. Napomáhá při metabolismu makroživin (proteinů, karbohydrátů, lipidů), posiluje trávení.
- Vitamín B6 (pyridoxin)
- účastní se metabolismu aminokyselin a sacharidů, potlačuje premenstruační tenzi (bolesti před periodou) a ranní nevolnosti v těhotenství
- Selen
- minerál s mnohostranným ochranným účinkem snižuje dopady jedovatých těžkých kovů na lidský organismus, zabraňuje na povrchu buněk zničení mastných kyselin oxidací
- Zinek
- má vliv na imunitní systém, ovlivňuje látkovou výměnu bílkovin a sacharidů, účastní se zásobování organismu inzulínem a tak řídí jeho produkci, urychluje hojení ran, zlepšuje stav pokožky, doplněk při léčbě akné
- Cystein
- tato aminokyselina brání vzniku chorob, zpomaluje degenerativní onemocnění, má schopnost blokovat škodlivé následky zvýšeného vylučování insulinu, je zdrojem energie pro buňky, působí kladně na imunitní systém a srdeční funkce, zabraňuje parodontóze
- Koenzym Q10
- je látka blízká vitamínům, je nepostradatelný pro energetické hospodaření všech buněk, bez koenzymu se zpomalí přenos energie a činnost srdce. Je vhodné jeho pravidelné doplňování
- Vitamín E
- napomáhá k regeneraci buněk a oddálení procesu stárnutí, ve větších dávkách potírá toxické účinky z potravin, snižuje krevní cholesterol, zřeďuje krev, prevence od civilizačních chorob